Waarom eten we?
*Een standaard vraag waar vele onder ons niet helemaal bij stilstaan.

Voeding is een belangrijke bron waar ons lichaam energie van maakt zodat we dagelijks kunnen functioneren, herstellen, sterker worden, enz.

Er zijn 3 grote groepen van voedingsstoffen; Proteïnen, vetten en koolhydraten. Alle zijn ze noodzakelijk in ons dagelijks leven. 

 • Proteïnen hebben we o.a. nodig om sterke botten en spieren te ontwikkelen en behouden. Deze vind je voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees en eieren maar ook in kikkererwten, bonen,…
 • Vetten zijn een belangrijke bron van energie voor zowel onze spieren, inwendige organen als voor onze hersenen.

  Wist je dat onze hersenen het beste functioneren op vetten (omega 3 vetten)? Deze vetten vind je zitten vooral in vis, schaaldieren, noten, oliën,…
 • Koolhydraten zijn net als vetten een bron van energie. Ze zijn onderverdeeld in 3 grote groepen, Suiker, vezels en zetmeel. Deze vinden we vooral in groenten, fruit en granen.

Zoals je al gelezen hebt (en als dat niet zo is, dan raad ik het zeker aan) in mijn post over fasting, is voeding minder essentieel dan de plaats die het de dag van vandaag in vele mensen hun leven dagelijks krijgt. 

Wat eten we tegenwoordig?

De voedingsindustrie verdient enorm veel geld aan alles wat vooraf gemaakt en bereid wordt, denk maar aan fastfood, voorverpakte maaltijden, en ga zo maar door …  

Hierin zitten vooral veel plantaardige oliën, geraffineerde suikers en toevoegingen zoals de E nummers. Deze laatste zijn ingrediënten waarvan we vaak niet bewust zijn hoeveel en hoe vaak we deze eten. 

Kort samengevat; we eten onszelf ziek.

Het gebrek aan bewustzijn is een enorm probleem voor onze gezondheid. 

Aangezien de eigenaars van de grote bedrijven niet om onze gezond geven, moeten we dat zelf doen.

Weet jij uit welke ingrediënten er je laatste maaltijd bestond?

Wat is “gezonde” voeding eigenlijk?

Het is niet moeilijk om voeding heel ingewikkeld te maken maar het allerbelangrijkste is dat het gezegde “je bent wat je eet” van tel is. Zoals eerder aangehaald hebben de meeste mensen geen idee meer van wat ze eten.

Een heel eenvoudige manier om gezond te eten is je eten zelf bereiden. Voedingsmiddelen die geen ingrediëntenlijst hebben zijn vanzelfsprekend “echte” voeding. 

Een voedingsproduct met ingrediënten lijst waarop 10 tallen ingrediënten staan waarvan je de meeste niet eens kent is vanzelfsprekend niet echt wat je “voeding” kan noemen

Wanneer je zelf een maaltijd bereid met verse ingrediënten heb je reeds een beter idee van wat je eet, hiermee help je jouw gezondheid al een groot stuk in de goede richting.

De lijst “Dirty dozen” en “Clean 15”  zijn handig om een keuze te maken tussen de gewone producten in de winkel of bio producten (vanwege het gebruik van chemicaliën en andere toevoegingen) 

Natuurlijk is het allemaal vaak niet vanzelfsprekend en coach ik je graag verder.

Wat kan je verwachten in een traject rond voeding?

 • Bewust worden van wat echte en gezonde voeding is voor je lichaam,
 • Dit aangepast aan wie jij bent en wat je dagelijks doet. 
 • Recepten voor wanneer je veel en of weinig tijd hebt, 
 • overlopen wat je graag eet en wat er wel of niet thuis hoort in je dagelijkse voeding.
 • Beantwoorden van alle vragen rond voeding
 • Problemen rond intoleranties en allergieën verduidelijken en praktisch aanpakken

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *